Jesienny Dzień Kultury Lokalnej

Serdecznie zapraszamy 9 listopada o godzinie 16.00 na Jesienny Dzień Kultury Lokalnej, podczas której znany kucharz Kamil Kotarski zaprezentuje pokaz kulinarny z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników a także przywróci pamięć jesiennemu przysmakowi – gęsinie. Pan Kamil jest kucharzem, ekspertem i autorytetem w dziedzinie kuchni lubelskiej i promotorem kuchni regionalnej Lubelszczyzny, bierze udział w realizacji projektu „Smakuj Lubelskie 2018”, jest autorem książki „Kuchnia Lubelska”.
Pokazowi kulinarnemu towarzyszyć będzie zespół Czeremcha z Gromady, który zaprezentuje widowisko obrzędowe „Darcie pierza na pierzynę panny młodej”.
Ale to nie wszystko, ciekawym elementem projektu jest zbiór lokalnych przepisów i wspomnień kulinarnych. Zbiór przepisów zostanie wydany formie broszury z podaniem autorów przepisów.

Projekt Jesienny Dzień Kultury Lokalnej został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura-Interwencje 2018. EtnoPolska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>